Osakeyhtiön edustamisesta

Osakeyhtiön nimenkirjoitusoikeutta koskevat epäselvyydet aiheuttavat usein tarpeettomia riskejä, jotka saattavat pahimmassa tapauksessa realisoitua sopimuksen pätemättömyytenä ja merkittävinä taloudellisina menetyksinä. Tulkinnanvaraisuus kohdistuu useimmiten nimenkirjoitusoikeuden laajuuteen.

Nimenkirjoitusoikeus on yleiskieleen vakiintunut ilmaus oikeudesta edustaa osakeyhtiötä. Osakeyhtiölaissa taas puhutaan kelpoisuudesta. Näillä kaikilla tarkoitetaan samaa asiaa, edustamiseen oikeutetun henkilön oikeutta sitoutua sopimuksiin yhtiön nimissä. Osakeyhtiölain mukaan toimitusjohtaja on kelpoinen edustamaan yhtiötä hänen yleisiin tehtäviinsä kuuluvissa asioissa. Merkittävämmät sopimukset, kuten yrityskaupan hyväksyminen, taas edellyttävät lähtökohtaisesti hallituksen tai yhtiökokouksen toimenpiteitä.

Edustamisvalta on eri asia kuin päätösvalta. Edustamisvalta oikeuttaa ainoastaan allekirjoittamaan sopimuksen yhtiön puolesta. Vaikka toimitusjohtajalla tai muulla henkilöllä olisikin nimenkirjoitusoikeus, voi tämän allekirjoittama sopimus olla pätemätön, jos sopimuksen tekemisestä ei ole ensin päätetty osakeyhtiölain edellyttämällä tavalla.

Oikeudellisen asiantuntijan avulla voidaan tunnistaa ja välttää osakeyhtiön edustamiseen liittyvät riskit jo ennalta.