Avopuolisoiden varallisuussuhteista

Laissa avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta säädetään avopuolison oikeudesta hyvitykseen, kun avoliitto on päättynyt. Hyvitys on mahdollinen, jos toinen avopuoliso on yhteistalouden hyväksi antamallaan panoksella auttanut toista avopuolisoa kartuttamaan tai säilyttämään tämän omaisuutta siten, että yhteistalouden purkaminen ilman hyvitystä johtaisi perusteettoman edun saamiseen.

Esimerkiksi Satakunnan käräjäoikeus oli katsonut tuomiossaan 17.11.2015 (diaarinumero L 15/2779), että avopuoliso B:llä oli oikeus 40.000 euron hyvitykseen avoliiton purkauduttua. Vaasan hovioikeudessa (diaarinumero S 16/76) asia sovittiin. Hyvitys aleni sovinnon mukaisesti 35.000 euroon.

Tapauksessa B oli yksin hoitanut koko avoliiton ajan yhteisen talouden kaikki kotityöt. Toisen avopuolison A:n yrityksen arvo oli taas noussut, hänen tulonsa oli kasvanut ja hänen muu omaisuutensa karttunut. Avoliitto oli kestänyt 24 vuotta.

Hyvityksen määrään vaikuttivat muun muassa A:n varallisuuden kasvu sekä B:n avoliiton aikana saamat edut.

Laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta on tullut voimaan vuonna 2011. Tätä lakia sovelletaan ainoastaan lain edellytykset täyttävään avoliittoon. Ero on tärkeä huomioida. Kaikki avoliitot eivät ole tämän lain soveltamisen piirissä.