KHO: Kuittia ei tarvitse tulostaa, kuitin suullinen tarjoaminen riittää

Laki kuitin tarjoamisvelvollisuudesta käteiskaupassa asettaa elinkeinonharjoittajalle velvollisuuden tarjota tavaran tai palvelun ostajalle kuitti, jos maksu suoritetaan käteisellä rahalla tai siihen rinnastettavalla maksutavalla (kuten pankki- tai luottokortilla). Kuitissa on oltava tietyt perustiedot. Velvollisuus tarjota kuitti on voimassa vain, jos liikevaihto on yli 10.000 euroa tilikaudessa.

Korkeimmalta hallinto-oikeus on hiljattain linjannut julkaistussa ennakkoratkaisussaan KHO 2017:37, että laki ei velvoita elinkeinonharjoittajaa tulostamaan kuittia, jos asiakas ei ole kuittia halunnut vastaanottaa. Riittävää lain vaatimuksen täyttämiseksi on, että asiakkaalle tarjotaan kuittia suullisesti. Jos asiakas kieltäytyy kuitista, sitä ei tarvitse enää tulostaa.

Lain noudattamista valvoo poliisi ja verohallinto. Lisäksi alkoholin anniskelupaikoissa lakia valvoo aluehallintovirasto. Viranomainen voi valvontaa varten tehdä koeostoja, jos on perusteltua syytä epäillä tätä lakia rikotun tai rikottavan. Valvova viranomainen voi määrätä lain rikkomisesta elinkeinonharjoittajalle hallinnollisen seuraamusmaksun, jonka suuruus on 300–1000 euroa. Tällaiseen päätökseen voi hakea muutosta.

Tapauksessa KHO 2017:37 aluehallintovirasto oli määrännyt eräälle anniskelupaikalle A Oy:lle seuraamusmaksun, koska se ei ollut tulostanut kuittia asiakkaalle tarjottavaksi. A Oy:n mukaan sitä oli tarjottu ensi suullisesti, mikä otettiinkin tositapahtumaksi ratkaisun pohjaksi.

Korkein hallinto-oikeus ratkaisi asian A Oy:n eduksi. Myös Turun hallinto-oikeus oli aiemmin ratkaissut valituksen elinkeinonharjoittajan eduksi. Korkein hallinto-oikeus otti asiaan kantaa, koska aluehallintovirasto haki asiaan valituslupaa, joka myönnettiin.

Korkeimman hallinto-oikeuden perustelut ratkaisulle ovat lyhyet. Käytännössä KHO hyväksyi Turun hallinto-oikeuden laadukkaat perustelut. Perustelut tiivistyvät siihen, että lakitekstistä ei yksiselitteisesti ilmene, että lainsäätäjän tarkoitus olisi ollut velvoittaa elinkeinonharjoittaja tulostamaan asiakkaan kuitti riippumatta siitä, haluaako asiakas ottaa kuitin vastaan. Sellaista ei ilmene myöskään lain esitöistä.

Ratkaisu on hyvin perusteltu. Se on myös johdonmukainen siihen nähden, että elinkeinonharjoittaja voi tarjota kuittia myös sähköisesti. Sähköistä kuittia ei tietenkään voi olla tulostettuna ennen sen tarjoamista asiakkaalle.

Laki kuitin tarjoamisvelvollisuudesta käteiskaupassa tuli voimaan vuoden 2014 alusta. Tiettävästi lainsäätäjä haki tässä harmaan talouden torjuntaan mallia Euroopan muista maista kuten Italiasta. Lain tarkoituksena on vähentää harmaata taloutta. Lain tehokkuudesta tähän tavoitteeseen pääsemiseksi on esitetty taloustieteellistä kritiikkiä.